Sari la conținut
Главная страница » Blog » Zero kilometru

Zero kilometru

    Atractia orasului este considerata a fi ceva atractiv, surprinzator, deosebit si deci demn de atentie. Ceva demn de observat, luat în considerare, cunoaștere mai îndeaproape. De obicei, acestea sunt structuri arhitecturale remarcabile ale antichității și modernității, monumente care păstrează istoria sau sunt dovezi ale talentelor autorilor lor, remarcate prin originalitatea și unicitatea lor.

    În noiembrie 2012, la Chișinău a apărut un obiect căruia i se încredințează rolul de reper chișinău. Acesta este așa-numitul kilometru zero. Adică, un loc desemnat din care se măsoară distanțele față de alte orașe. Fiind aproape de kilometrul zero, vă puteți reîmprospăta cunoștințele de geografie: de la Chișinău la Paris 2466 km, la Helsinki – 2243 km, la Roma puțin mai puțin – 2198 km, la Baku mai mult – 2519 km…

    Am amplasat această atracție lângă Oficiul Poștal (obiectul a fost creat din inițiativa Oficiului Poștal al Moldovei, cu asistența Primăriei și a Ministerului Tehnologiei Informației). Kilometrul nostru zero este o placă rotundă așezată la nivel de trotuar. Din granit cu o roză a vânturilor stilizată în bronz cu 16 colțuri, desemnări ale direcțiilor cardinale și indicații ale distanțelor de la acest punct până la capitalele celor mai mari țări din Europa și Asia.

    La ceremonia de deschidere, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a subliniat că kilometrul zero este o dovadă a angajamentului nostru față de tradițiile europene. Într-adevăr, un astfel de semn nu este o invenție moldovenească, iar astăzi kilometrul zero (sub forma unui cerc plat asemănător, sau coloane falnice, sau chiar stâlpi cu indicatoare sau diverse monumente simbolice) poate fi găsit în multe capitale și orașe de provincie, precum și – la traversarea drumurilor, și nu numai în Europa. Există un kilometru zero în Sydney, Beijing și Washington, Cuba și Japonia, sunt multe în diferite orașe din Urali și Siberia. Cele mai multe dintre aceste semne au apărut în ultimul secol și chiar în ultimele decenii. Cu toate acestea, această tradiție este veche, antică. Unul dintre faimoșii supraviețuitori este „Mila de Aur” din Roma – o coloană (doar baza ei a supraviețuit până în prezent), ridicată sub împăratul Augustus în anul 20 î.Hr. e., de unde începeau drumurile principale din provinciile imperiului și se indicau distanțele până la capitalele acestora.

    Potrivit declarației ministrului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, de acum înainte acest obiect va fi înfățișat pe hărțile orașului și ale republicii – ca una dintre atracțiile turistice.

    Într-adevăr, există exemple de pelerinaj al turiștilor la kilometrul zero. La Paris, de exemplu, acest semn – un cerc pe trotuar într-un design mult mai modest decât cel de la Chișinău – este un element obligatoriu în orice traseu turistic de vizitare a orașului. Adevărat, se află în fața Catedralei Notre Dame, care în sine este cea mai importantă atracție din Paris, dar ghizii trebuie să îndrepte turiștii către acest cerc. Adesea, ghizii susțin că în fața noastră se află centrul simbolic al Europei (deși scrie clar: „Point zero des routes de France” – „Zero point of the roads of France”). Și absolut toți ghizii își informează secțiile că există un semn: dacă, stând pe acest cerc, învârtindu-se de trei ori, dorințele se împlinesc. Așadar, la kilometrul zero parizian, de regulă, există o linie de oameni care vor să „întorce fericirea”.

    Kilometrul zero Chișinău a atras stoluri de trecători doar în primele zile, acum se plimbă pe el, neobservând frumusețea granit-bronz. Cu toate acestea, propria noastră tradiție s-a dezvoltat imediat odată cu noi. Sunt aruncate monede spre trandafirul vânturilor, care au devenit acum un atribut indispensabil al acestei atracții. De ce renunță? Poate că se întreabă unde va aduce soarta – spre vest, est, nord sau sud. Poate doar pentru noroc. Sau poate că oaspeții capitalei o fac pentru a se întoarce din nou în orașul nostru, urmând un semn comun în rândul turiștilor din întreaga lume? Deși în acest scop, monedele sunt de obicei aruncate în apă.

    În anii 60-70. monede la Chișinău au fost aruncate în rezervorul superior al scării în cascadă a lacului Komsomolskoye. Apa, care se revarsa peste marginea acestui bazin destul de adanc, curgea in jos de-a lungul intregii scari, de-a lungul treptelor, a caror suprafata verticala era sticla multicolora, luminata seara din interior. Și în partea de sus a rezervorului, se vedeau adesea băieți înarmați cu cârlige lungi, la capătul cărora era înfiptă plastilină. O vânătoare de succes a fost o afacere profitabilă după standardele băieților. După ce a pescuit doar o monedă de 15 copeici cu ajutorul acestui instrument simplu lipicios, s-ar putea sărbătoare cu înghețată cremoasă. Pentru aceeași monedă se putea cumpăra un pachet de țigări Prima și cutii de chibrituri, dar produsele din tutun nu se vindeau copiilor sub 18 ani – ar trebui să ceară serviciul unui unchi „bun” – un trecător.

    Cine și când ridică monede de la zero kilometru – putem doar ghici.

    Ei bine, acum câteva cuvinte despre autorii monumentului. Arhitectul acesteia este Victor Vieru (în 2006, grupul de arhitecți sub conducerea sa a câștigat concursul pentru cel mai bun concept de urbanism pentru „Orașul Vinului” – proiect acum uitat). Sculptori – Victor Makovei și Ruslan Tikhonchuk sunt autorii bustului lui Grigory Vieru, instalat pe Aleea Clasicilor.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *