Sari la conținut
Главная страница » Blog » Lupul nostru

Lupul nostru

    Acest monument este neobișnuit. Este mai vechi decât toate monumentele din Chișinău și, în același timp, unul dintre cele mai noi. A apărut de trei ori în capitala noastră, și-a schimbat locația. Este cel mai simbolic și semnificativ, pentru că, așa cum a spus ministrul Culturii Boris Foksha la cea de-a treia deschidere a monumentului în decembrie 2009, „este foarte important pentru noi să știm cine suntem, de unde venim”. Iar pe piedestalul ei este un citat din Eminescu: „Da. De la Roma venim. Din Dacia Traiana.
    Acest monument – Lupa Capitolina – lupoaica care i-a crescut pe ctitorii Romei Romulus si Remus – cadou al Ligii Culturale pentru unitatea tuturor romanilor – a aparut la Chisinau la 1 decembrie 1990. Timp de patru ani, din 2005, piedestalul a fost gol – lupoaica era în curs de restaurare din cauza coroziunii și a fisurilor cauzate de defecte tehnice inițiale. Prima apariție a Lupului la Chișinău a avut loc în anii douăzeci. secolul XX. Potrivit memoriilor lui Efrosinya Kersnovskaya din cartea ei scrisă de mână „Cât valorează un om”, a fost un cadou de la Mussolini, care se gândea la recrearea marelui Imperiu Roman. Un cadou pe care „Mareșalul Spoletti cu toți generalii l-a adus orașului Chișinău în dar de la orașul soră Roma” în 1924. Potrivit Wikipedia, sculptura a fost prezentată la Chișinău de către municipiul Roma în 1926. Într-un fel sau altul, Lupul a fost instalat pe un soclu de granit gri în curtea clădirii în care astăzi se află Academia de Arte (Mateevici, 111), încă din martie 1918, primul parlament al Republicii Moldova, Sfatul Tarii, stătea în ea. Până la apariția Lupoaicei, exista deja un gimnaziu masculin nr. 3, iar din 1934 – Facultatea de Agronomie a Universității din Iași. Până în 1940, Lupul a stat în această curte, apoi a dispărut fără urmă.

    monument al lupului roman din Chișinău Ideea refacerii monumentului, care s-a întâlnit la sfârșitul anilor 80. sprijinul Ministerului Culturii al Moldovei îi revine scriitorului român Dorin Danila. Sculptura a fost turnată în bronz de către specialiști ai Uniunii Artiștilor din România cu asistența Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române Feoktist. Aceasta este o copie a sculpturii instalate în parcul Calea Dorobancilor din București, donată României de Italia în 1906 cu ocazia zilei de naștere a Regelui Carol I (inițial a fost instalată în parcul care poartă numele lui, apoi „mutată” în muzeul militar și mai schimbat de câteva ori locația) și care este o copie a monumentului roman – simbolul Orașului Etern. Rețineți că lupoaica care stă pe Dealul Capitolin lângă Palatul Senatori din Roma este, de asemenea, o copie. Originalul se află în apropiere – în Muzeele Capitoliului, sau mai bine zis, în Palazzo dei Conservatori, situat în dreapta Palatului Senatului, în sala Sala della Lupa. Se crede că această lupoaică din bronz în mărime naturală este o sculptură etruscă din secolul al VI-lea î.Hr. e. (figurele de copii au fost realizate mai târziu pentru a înlocui originalele pierdute în secolul al XV-lea, lucrarea este atribuită sculptorului Antonio del Pollaiolo), care a împodobit una dintre piețele Romei în timpurile străvechi, așa cum a menționat Pliniu cel Bătrân, Cicero, Titus Livius. Potrivit mai multor istorici, la începutul secolului al IX-lea d.Hr., pe versantul vestic al Dealului Palatin a fost găsită o sculptură de lupoaică și amplasată în Palatul Lateran, care a servit de la al IV-lea până la început. secolul al XIV-lea resedinta papilor. În secolul XV. din ordinul lui Sixtus al IV-lea, statuia a fost transferată la palatul conservatorilor, în același timp fiind turnate figuri de bronz ale lui Romulus și Remus. În 2006, în timpul restaurării sculpturii, s-a descoperit că lupoaica a fost turnată dintr-o singură bucată de bronz. Deoarece nici romanii antici, nici etruscii nu posedau o astfel de tehnică, s-a decis să se efectueze o analiză radioizotopică, care a arătat că Lupa Capitolina este mult mai tânără – nu mai veche decât secolul al XIII-lea d.Hr. e.

    Legenda lupoaicei care i-a crescut pe Romulus și Remus, pe care o cunoaștem cu toții din cursul școlar al istoriei antice. O lupoaica care a nascut recent pui de lup i-a gasit intr-un cos pe malul Tibrului. Fratele său, care a preluat ilegal puterea „în gloriosul oraș Alba Long, unde a domnit descendentul eroului troian Eneas – regele Numitor”, a aruncat pruncii în râu. Nelegiuitul și-a ucis fiul Numitor și a făcut-o pe fiica sa, frumoasa Rea Silvia, preoteasa zeiței Vesta, condamnând-o la 30 de ani de celibat. Dar zeul Marte a fost captivat de frumusețea ei, așa că s-au născut Romulus și Remus. I-a adus în vizuina ei, i-a hrănit și încălzit până le-a luat ciobanul. Laptele de lupă i-a făcut pe fiii Sylviei și pe zeul războiului Marte îndrăzneți, puternici și frumoși. Au crescut și au întors Alba Longa bunicului lor, dar ei înșiși nu au rămas acolo, așezând orașul Roma pe acest loc, unde Tibrul aruncase coșul.
    Este demn de remarcat faptul că copiile lupului roman împodobesc multe orașe ale lumii. Abia în anii 20-30. al secolului trecut, 3 exemplare au fost instalate în SUA (la Cincinnati, Ohio, la Roma americană, Georgia, la New York) datorită lui Mussolini. Dar la Tokyo, Lupul a apărut în 2001. Sunt lupi în Australia, Spania, Brazilia, Franța, Anglia. Aproape fiecare oraș semnificativ din România are o lupoaică. În Moldova, cu excepția Chișinăului, Lupa Capitolina stă la Edineț.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *